Az időskorról, nyugdíjas évekről mindenkinek más az elképzelése, minden generáció mást szeretne. És ez így is van rendjén. Ha közelebbről megnézzük, az időskori elképzelésekkel kapcsolatban is jelentős generációs különbségeket fedezhetünk fel. A Generali Előrelátók Blogon saját kutatásunk eredményei alapján mutatjuk be, hogy vélekedik a témáról az X generáció.

Kiket nevezünk x generációnak? 

X generáció alatt Magyarországon az 1965 és 1981 között született korosztályt értjük, vagyis a 2020-ban 39-55 éveseket. A KSH adatai szerint ez a 2,5 millió tagot számláló nemzedék a legnépesebb, akiket időben a baby boomerek előznek meg és az Y generáció tagjai követnek. Őket pedig a Z generáció, akikről korábban összegyűjtöttük, mit érdemes tudni róluk.

Születésük környékén a világ több jelentős fordulaton ment keresztül, mely nyomot hagyott az X generáció gyermekkorán és életmódján is. Ilyen volt a nők tömeges munkába állása, vagy a szigorú vallásosság háttérbe szorulása. Az X generációsok gyermekkorában megszaporodtak a válások, egyre több lett a csonka vagy vegyes, úgynevezett mozaikcsalád, vagy patchwork családi közösség. Jellemzőbbé vált a gyerekek önállósága, illetve adott esetben elhanyagoltsága.

Az X generáció jellemzői

A technológiai fejlődés végigkísérte az X generáció életét. Fiatalságuk meghatározó eszközei voltak az audio-, valamint videokazetták, a színes tévé és számítógépek. Ők voltak

az első nemzedék, akik fiatalon találkoztak a személyi számítógépekkel,

amiket az akkor húszas éveikben járó baby boomereknek, Steve Jobsnak és Bill Gatesnek köszönhetünk.

Hogyan spórol az X generáció?

Kutatásunkban arra kerestük a választ, milyen elképzeléseik vannak az X generáció tagjainak az időskorról. Miként segítik, vagy tervezik segíteni idősödő szüleiket és milyen elképzeléseik vannak saját időskorukkal kapcsolatban, illetve, hogy álláspontjaik mögött milyen tényezők húzódnak meg.

A kutatás alapján az X generáció számára az önállóság kiemelten fontos, azonban az ahhoz vezető utat nem individuálisan képzelik el. Annak ellenére, hogy sokuknak meglenne hozzá az anyagi háttere,

a megkérdezettek több mint a fele nem tesz félre nyugdíjas éveire.

A tudatos tervezés hiánya nem csupán az anyagiak, hanem az egészségügyi kérdések esetében is jellemző erre a nemzedékre. Ugyanakkor

  • nem bíznak az állami szerepvállalásban,
  • kritizálják az állami szolgáltatások minőségét és elérhetőségét, valamint
  • félnek attól, hogy anyagi vagy egészségügyi problémákkal kell majd szembenézniük.

Az X generáció jövője Magyarországon

Eredményeink azt mutatják, hogy habár nem szeretnének a gyermekeik számára terhet jelenteni, a gyakorlatban erre nagy valószínűséggel sor fog kerülni, hiszen az önállóságra való igény mellett kevéssé jelenik meg az öngondoskodás, és az arra irányuló hajlam.

Mi az az önkéntes nyugdíjpénztár? Mutatjuk!

Ennek a generációnak a szociális hálója szorult helyzetben a családra szűkül: nem számítanak sem baráti, sem civil, sem pedig egyházi segítségre.

A generáció tagjai időskorukat leginkább a saját otthonukban képzelik el, szüleikkel ellentétben azonban nyitottabbak külső segítség bevonására. Sőt, amennyiben a minősége megfelelő, az idősotthonok gondolatától sem ódzkodnak. Gyermekeiktől “csak” szociális és lelki támogatást várnak.

Spórolás és megtakarítás

Felmérésünkből tehát egy olyan X generáció képe rajzolódik ki, amely vágyik a függetlenségre, önállóságra és fontosnak tartja az öngondoskodást, azonban az ehhez szükséges gyakorlati megoldások sok esetben

még nincsenek elég tudatosan jelen.

Sokan nem tesznek félre, még úgy sem, hogy anyagi helyzetük megengedné, nem terveznek ennyire előre. Pedig számtalan spórolási és megtakarítási lehetőség áll rendelkezésükre: a Generali Előrelátók Blogon korábban összegyűjtöttük a Magyarországon elérhető háromféle nyugdíj megtakarítási lehetőséget.

Bemutattuk a legjobb megtakarítási lehetőségeket 55 éves kor felett. Összeszedtük, 2020-ban mik a legjobb befektetések, amikbe érdemes lehet befektetni. Továbbá ajánlottunk megtakarítási tippeket a harmincasoknak is, amelyhez még spórolási táblázatot is készítettünk.

Ezen felül pedig mindenkinek a rendelkezésre állnak biztosítási tanácsadó kollégáink is, akik segítenek megvalósítani a jövö elképzeléseit, és megtalálni a legtesthezállóbb megoldást minden generáció számára. Ha csak beszélgetnél egy pénzügyekben jártas szakemberrel, ha tanácsot kérnél tőle a jövődre, időskorodra, nyugdíjas éveidre vonatkozóan, töltsd ki az alábbi formot, hogy mihamarabb visszahívhassanak!

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Nyugdíj a jövőben: Élet a húszezer forintos zsemlék között

2050-ből üzenjük jelenkori önmagunknak: Készüljetek!

The post Az X generáció és az ő időskori elképzeléseik appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés