2021. február 10-én megjelent az új dróntörvény, amelynek rendelkezéseit alkalmaznia kell mindenkinek, aki drónt használ. A Generali Előrelátók Blog cikkében bemutatjuk, miről is szól ez a 2021-es drón szabályozás! 

Egyre gyakrabban hallhatjuk az ismerős “zümmögést” a fejünk felett. Ma már nem készül sem igényes esküvői videó, sem céges imázsfilm drónfelvételek nélkül. De a modern légieszközöknek hasznát veszi a katasztrófavédelem, vagy éppen a rendfenntartók is.

Magyarországon jelenleg 70 000-80 000 drón repked, többségüket hobbifelhasználók működtetik. Azonban 2021-től hazánkban is megváltozik a pilóta nélküli légijárművekre vonatkozó szabályozás, február közepétől pedig már szankcionálnak a hatóságok. Érkezik tehát a kötelező drón regisztráció és a felelősségbiztosítás – így az a felhasználó pedig, aki tilosban jár, nagyra kell nyissa majd a pénztárcáját.

Drón szabályok 2021-ben

Vannak merevszárnyú és rotoros, elektromos és üzemanyagos, néhány grammos és akár több tonnás gépek is. Szinte mindenhol körülvesznek bennünket a drónok, becslések szerint akár évente 50 százalékkal is nőhet a regisztrált pilóta nélküli légijárművek száma hazánkban.

Jelenleg döntően a hobbiszegmens repteti a legtöbb drónt (90%) Magyarországon,

a kereskedelmi (9%) és a közszolgálati (1%) szektor ehhez képest egyelőre elmarad. Szerepük és hasznuk azonban csöppet sem jelentéktelen. Különösen a mezőgazdaság, az energia- és az építőipar aknázza ki a technológia nyújtotta lehetőségeket, de egyre több tevékenységbe vonja be a repülő segítőket a tűzoltóság és a mentőszolgálat is. Világszerte a COVID-19 elleni harcban is bevetik a drónokat: többek között a koronavírus járvány okozta kijárási korlátozások betartásának ellenőrzésében.

Dróntörvény: vizsga, drón regisztráció, drónbiztosítás

A hivatalos meghatározás szerint drónnak minősül minden olyan légijármű, amely a fedélzetén tartózkodó pilóta nélkül üzemel, vagy amelyet ilyen üzemmódra terveztek, és önálló vagy távirányítással történő működésre képes – tájékoztat a Légtér.hu. A modern légieszközök piacának bővülését az utóbbi években nagyban akadályozta, hogy rendkívül hiányos és bizonytalan volt az üzemeltetésükre vonatkozó törvényi környezet. Így az Európai Unió 2019-ben rendeletbe foglalta a kérdést, meghatározva a tagállami szabályozások kereteit.

Ezt követte hazánk is, az új dróntörvényt pedig 2021. február 10-től kell alkalmazniuk a hazai drónosoknak. Az előírásokat azonban nagy valószínűség szerint folyamatosan felül kell majd vizsgálni a technológia fejlődését és rohamos terjedését követve.

Idén tehát már minden olyan drónt kötelező regisztrálni az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghatározott módon, amely

  • az EU irányelvek szerint nem sorolható a játékok közé,
  • vagy meghaladja a 120 grammot,
  • vagy rendelkezik adatrögzítővel,
  • vagy a távpilótától messzebbre repül, mint 100 méter.

Dróntörvény és mobilapplikáció

A törvényes drónozáshoz elengedhetetlen lesz a jövőben a Mydronespace mobilapplikáció használata, lakott terület feletti repüléshez pedig eseti légtér kijelölését is kell igényelni. Az új előírások teljesítésének előfeltétele lesz az, hogy a drónok üzembentartói felelősségbiztosítást is kössenek.

Szintén a biztonságos drónhasználatot hivatott elősegíteni az a rendelkezés is, mely szerint a pilótáknak a repülési művelet típusához igazodó  kötelező oktatást és vizsgát kell teljesíteniük, és az így szerzett kompetenciatanúsítvánnyal igazolhatják majd, hogy

felelősen és hozzáértően tudnak részt venni a légiközlekedés e modern formájában.

Dróntörvény: sok a kérdés, jól jön a segítség

A dróntörvény életbe lépésével tehát a felelősségbiztosítási piac is új elemmel bővül. A Generali Biztosító pedig rögtön csomagtermékként hozta létre a MyDrone szolgáltatását, mely fedezetet nyújt az ügyfélnek, ha pilóta nélküli légijárműve miatt megsérül valaki, vagy dologi kárt okoz a drón.

Amennyiben a biztosított üzembentartó megfelel a törvényben előírt követelményeknek, maximum 20 kg súlyú eszközének használatára köthet szerződést. Illetve ha a tevékenysége indokolja, a kötelezően előírt  biztosítási összegek megduplázását is kérheti.

A Generali MyDrone drónbiztosítása magánszemélyek szabadidős célú repüléseire – 4.00 kg alatti drónok esetében – az egész Európai Unió területére kiterjed. Minden egyéb esetben pedig van lehetőség a fedezet kiterjesztésére.

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Generali MyDrone drónbiztosítás

“Látni kell azonban, hogy számos új jelenség és jogi tényállás is kapcsolódik a csak most körvonalazódó drón szabályokhoz. Megjelent a drónos magánlaksértés, illetve új tényállásként került be a szabálysértési törvénybe a pilóta nélküli légijárművel végzett jogosulatlan tevékenység. A Büntető Törvnykönyv módosítása miatt pedig a tiltott adatszerzés vétsége a jövőben elkövethető lesz pilóta nélküli légijárművel használatával is.

De mi történik akkor, ha például két eszköz összeütközik és vitába keverednek a felek? Mi a helyzet, ha az ingatlanos által közzétett légifelvételeken a szomszéd háza is látható? Hogyan rendezhető békésen, ha egy rendezvényen az egyik résztvevő tesz kárt a drónban? Rengeteg a nyitott kérdés, így mindenképpen fontosnak találtuk, hogy jogsegély szolgáltatást is kapcsoljunk a MyDrone biztosításunkhoz” – mondja dr. Szolyka Lilla, a Generali szakértője.

A drón üzemeltetése során a biztosított által okozott, vagy éppen az őt ért érdeksérelem esetén a MyDrone jogvédelmi szolgáltatást nyújt, továbbá segít a megfelelő ügyvéd kiválasztásában, illetve a jogi képviselet ügyvédi díját is téríti. Emellett, amennyiben jogi eljárásra kerül sor, a felmerülő költségek, illetékek, szakértői díjak összegére is fedezetet biztosít.

Az új drón szabályozással, regisztrációs kötelezettségekkel és a felelősségbiztosítással kapcsolatos további részletek és érdekességek a Generali weboldalán olvashatók, ahol visszahívás is kérhető.

The post Dróntörvény: drága mulatság lehet a szabálysértés appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés