Egy bizonyos korba lépve általában mindnyájunkat elkezd foglalkoztatni saját jövőnk és pénzügyi kilátásaink, előkerülnek az állami nyugdíjjal kapcsolatos bizonytalanságok és az öngondoskodás gondolata. A magyar társadalom gerincét alkotó mai 40-es, 50-es korosztály mindemellett súlyos anyagi és pszichikai terheket is cipel a vállán: miközben idősödő szüleik ellátása is rájuk hárul, éppen csak önállósodó gyermekeik támogatásában is jelentős szerepet kell vállalniuk.

Hogy birkóznak meg a kihívásokkal az X generáció tagjai? Hogyan spórol az X generáció? Mik az X generáció jellemzői? Miként biztosíthatják maguknak a nyugodt és kiszámítható időskort? A Generali kutatása többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Kik az X generáció?

Minden szempontból sajátságos csoportnak számít a mai X generáció, vagyis az 1965 és 1981 között született korosztály: ők, akik gyors technológiai fejlődésnek, jelentős történelmi eseményeknek voltak szemtanúi, miközben

a korábban stabil és kiszámítható társadalmi környezet is drasztikusan megváltozott.

Kis túlzással a mai 40-es, 50-es magyarokra támaszkodik a hazai aktív lakosság, hiszen a népesség mintegy ötödét teszik ki. Éppen ezért rendkívüli terheket cipelnek a vállukon. Ez az a generáció, amelynek tagjai ellátják és támogatják az idősödő, sok esetben beteg szülőket és családtagokat, ugyanakkor az egyre később önállósodó gyermekeik támogatását is kötelességüknek érzik. Mindez óriási fizikai és anyagi kihívást jelent, az ehhez társuló mentális nehézségekről pedig még napjainkban sem illik beszélni.

Az X generáció spórolási szokásai

Ezt a szendvicsgenerációként is emlegetett korosztályt szerette volna “szóra bírni” a Generali friss reprezentatív kutatása, mely az X generáció pénzügyi tudatosságáról, megtakarításairól, emellett félelmeikről, vágyaikról és saját időskorukkal kapcsolatos elvárásaikról is pontosabb képet szeretett volna kapni.

A válaszadó 40-esek és 50-esek kevesebb, mint fele él házas-, illetve élettársi kapcsolatban, ami már önmagában is okot adhat a bizonytalanságra, vagy a jövőtől való szorongásra. A megkérdezettek háromnegyedének ugyanakkor van gyermeke, 50%-nak legalább egy eltartottról gondoskodnia kell, 12% pedig maga ápolja beteg szülőjét, szüleit.

A kutatásban résztvevő X generációsok 47%-a rendelkezik megtakarítással, de a kép elég vegyes:

a gyermeket nevelők több mint fele ugyanis egyáltalán nem tesz félre.

A magyarok egyébként is gyengén teljesítenek ezen a téren uniós összehasonlításban, hiszen a munkaképes korú lakosságon belül csak 21%-nak van nyugdíjcélú megtakarítása. Ezt a Generali kutatása is megerősítette, az egyik válaszadó szerint: “én soha nem gondolkodtam rajta… Sok a havidíj, de őszintén szólva, amikor volt rá pénzem, akkor sem fordítottam erre”.

A pénzügyi biztonság megteremtése

Éppen ezért is érdekes, hogy a megkérdezettek nemre és anyagi helyzetre tekintet nélkül egyöntetűen a függetlenségüket jelölték meg elsődleges fontosságú értékükként, illetve az öngondoskodást is központi törekvésként emelték ki. A korosztály tagjai egyértelműen úgy gondolják, hogy a későbbi esetleges gondozásuk,

időskori ápolásuk fizikai és anyagi terheit nem szeretnék a következő generáció vállára tenni,

azonban a fentiekből is kiderül, hogy a pénzügyi biztonság megteremtése egyelőre gyenge lábakon áll náluk. Szintén jelentős ellentmondás, hogy az X-esek az idősgondozást általánosságban az állam és a család feladatának tekintik, ugyanakkor ők maguk tartanak attól, hogy kiszolgáltatottá válnak néhány évtized múlva – így tehát a bizonytalan jövőkép is szorongatja a korosztályt.

X generáció: megtakarítás és öngondoskodás

A Generali kutatásában a válaszadók pozitív tulajdonságaik közé sorolták, hogy megbízhatóak, kitartóak és jól alkalmazkodnak a változó körülményekhez. Talán ezért is gondolják úgy, hogy bármilyen nehézséget képesek vállalni azért, hogy tehermentesítsék az előttük, illetve utánuk születetett generációkat. Miközben azonban a felmérésben résztvevők fejében csak utolsó utáni szükségmegoldásként szerepel a szüleik idősek otthonában, illetve más hasonló intézményekben történő elhelyezése (ezt csak a válaszadók 22%-a támogatja), saját magukat is felőrlik a beteg szeretteik gondozásával:

dolgozni és gondoskodni valakiről úgy, hogy effektíve én látom el, az lehetetlen.

Mindehhez társul a gyász, az elmúlással, a szülők lehetséges elvesztésével járó trauma, a kihívásokról, az otthoni ápolással járó áldozatokról pedig továbbra sem illik beszélni – ez egy generációkat mélyen átható tabutémának számít hazánkban.

Sajnos azonban a gyász feldolgozása és a lelki terhek mellett súlyos társadalmi problémák is kapcsolódnak az időskorhoz és az öngondoskodáshoz. Miközben a lakosság tovább öregszik, és a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatósága kapcsán is egyre több kérdés és kétely fogalmazódik meg, az állami ellátórendszer és a szakképzett személyzet hiánya is gondot okozhat a jövőben.

Megtakarítás Generali nyugdíjbiztosítással

Ismerve, hogy mik az X generáció jellemzői, fontos kiemelni, hogy mihamarabb tudatosul mindenkiben, hogy – akár már a 30-as évei kezdetén -, megfontolt tervezéssel, akár már havi néhány ezer forint befektetésével is tehermentesítheti gyermekeit és hozzátartozóit idősebb korában, annál valószínűbb, hogy

a hőn áhított függetlenséget és anyagi biztonságot is megteremtheti magának.

A Generali változatos előnyökkel járó nyugdíjbiztosításai, a szakértőkkel közös nyugdíjtervezés, a megtakarítási lehetőségek megismerése és a személyre szabott szolgáltatási portfólió éppen ezt a kiszámíthatóságot és biztonságot nyújtják az ügyfeleknek.

Gondoskodj te is időben a saját és a szeretteid jövőjéről! Töltsd ki az alábbi űrlapot, és kérj visszahívást tanácsadó kollégáinktól!

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


The post Az X generáció jellemzői: súlyos elvárások, bizonytalan jövő appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés