A magyar lakosság 16%-a, tehát közel minden 6. magyar váltana tisztán elektromos, vagy plug-in (tölthető) hibrid meghajtású járműre, ha megtehetné. Míg a megkérdezettek kevesebb, mint 1%-a rendelkezik most is környezetkímélő autóval – derült ki a Generali Biztosító reprezentatív felméréséből.

A legtöbben a környezettudatosság és az üzemanyagárak növekedése miatt választanák a villanyautókat, ugyanakkor a várható javítási- és alkatrészköltségek még mindig akadályozzák az e-autók térnyerését. Téged is foglalkoztat az elektormos autó vásárlás gondolata? Ha igen, akkor tájékozódj az ev casco lehetőségeiről is! Töltsd ki az alábbi űrlapot, hogy kollégáink mihamarabb visszahívhassanak!

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


Elektromos autó casco: 60% kötne biztosítást

Az autóeladási statisztikák az elektromos járművek elterjedésének egyértelmű felgyorsulását jelzik világszerte: az e-autók globális piaci részesedése 2021-ben több mint kétszeresére nőtt, csak Európában közel 2,5 millió hálózatról tölthető autót értékesítettek a tavalyi évben.

A trend Magyarországon is hasonló: közel 28 ezerről majdnem 43 ezerre nőtt 2021-ben a zöld rendszámmal ellátott járművek száma hazánkban a Belügyminisztérium adatai szerint. Tisztán elektromos hajtású gépkocsiból is több mint 21 ezer fut a magyar utakon, ami az összes forgalomban lévő személygépkocsi 0,5%-át teszi ki.

Bár ez az arány még elenyésző, de az elektromos autópiac további dinamikus növekedését jelzi a Generali reprezentatív kutatása1 is, melyben a magyar lakosság jövőbeni autóvásárlási terveire kérdezett rá a biztosító.

Ki vesz elektromos autót?

Természetesen sokkal többen vásárolnának elektromos vagy plug-in hibrid autót, mint ahányan jelenleg rendelkeznek vele. Amennyiben az anyagi helyzetük úgy alakulna, a válaszadók 16%-a váltana tisztán elektromos, vagy plug-in hibrid meghajtású járműre. Akik vásárolnának elektromos autót, vagy már rendelkeznek vele, azok között jelentősen felülreprezentáltak a 40-49 év közötti, közép- vagy felsőfokú végzettségű, városi férfiak.

Arra a kérdésre, hogy mi motiválta vagy motiválná leginkább az e-autó vásárlásban,

a legtöbben (57%) egyértelműen a környezettudatosságot jelölték meg,
második tényezőként (53%) a hagyományos üzemanyag árának növekedését említették,
45%-ukat az innovatív technológia vonzza, és
csupán 36% választana elektromos autót az ingyenes parkolási lehetőség miatt.

A többség casco-t is kötne elektromos autójára

A Generali felmérése kitért arra is, hogy – a gépjármű beszerzési árán túl – milyen költségek riasztják meg leginkább a magyarokat a villanyautók kapcsán. A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy a várható javítási- (52%) és alkatrészköltségek (46%), valamint az otthoni töltőpont kialakításának költségei (46%) veszik el az autósok kedvét attól, hogy elektromos autóra váltsanak.

“A javítási költségektől való félelmek nem alaptalanok. Az elektromos- és plug-in hibrid autók javítási költségei ugyanis sok esetben magasabbak, mint a hagyományos járműveké.

Egyrészt kevesebb szakszerviz és autószerelő foglalkozik e-autókkal, ami magasabb munkadíjat jelenthet.

Másrészt az utángyártott vagy bontott alkatrészek száma is sokkal korlátozottabb. Emellett pedig az új alkatrészek ára is magasabb az elektromos autók esetében” – magyarázza Szikszai József, a Generali kárrendezési vezetője, aki szerint elektromos autó vásárlásakor érdemes olyan modellt választanunk, amelyre köthető casco.

58% fizetne elektromos autó casco-t

A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint a hagyományos kialakítású autó átlagkára 400-450 ezer forint körüli, egy elektromos autóé pedig 600-700 ezer forint körül lehet.

Úgy tűnik, ezzel a hátránnyal a villanyautók szerelmesei is tisztában vannak: a kutatásban megkérdezettek 58%-a fizetne casco-t elektromos autójára, és ebből mindössze 16% az, aki az e-autóra felvehető állami támogatás miatt tenné ezt meg (a sikeres pályázat feltétele).

42%-uk viszont önállóan, saját döntéséből is megkötné az elektromos autó biztosítást.

1. NRC Netpanel, 1000 fős, reprezentatív online kutatás, 18-65 év közötti magyar lakosság, 2022. február.

The post Minden 6. magyar venne elektromos, vagy plug-in hibrid autót appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés