Amikor még picik a gyerekek, a költségek sem tűnnek vészesnek, pláne, ha sikerült az ismerősi körből szert tenni ruhákra, bababútorokra, kiegészítőkre. Ám ahogy nőnek a gyerekek, egyre szaporodnak a különórák, extra foglalkozások, a nyári táborok, majd jönnek az igények az új ruhákra, kütyükre – végül a továbbtanulás és a gyerek lakhatása is komoly összegeket emészt fel. Az Éva Magazin podcastjében osztott meg hasznos tippeket nemrég Zubor Rozival és Lugosi Dórival Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatója.

Megtakarítás: gondolnak az emberek a jövőjükre?

Manapság egyre inkább előtérbe kerül az, hogy az emberek igenis gondolnak a jövőjükre, arra, hogy évekkel később szükségük lesz megtakarításokra.

„Jó hír, hogy az elmúlt években a felméréseinkből kiderült, hogy egyre többen gondolnak a jövőjükre, de kimutatták, hogy

az embereknek bizony fájdalmat okoz az, hogy ha pénzt kell félretenniük valami későbbi dologra”

– vallja a podcastben Schaub Erika, aki szerint az egyik első és legfontosabb lépés az, amikor felismerjük, hogy szükség van arra, hogy legyen megtakarításunk. Persze ez függ az adott élethelyzettől, a lehetőségeinktől, de alapvetően nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy bármi megtörténhet.

Téged is foglalkoztat a megtakarítás kérdése? Szívesen megismernéd meg azokat a lehetőségeket, melyekkel gyermeked jövőjébe fektethetsz be? Töltsd ki az alábbi űrlapot, hogy tanácsadó kollégáink mihamarabb visszahívhassanak és segíthessenek megtalálni a hozzád és a családodhoz legjobban illeszkedő megoldást! 

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


Mennyivel kerül többe 3 gyerek, mint egy?

Ha több gyermeket nevelünk, eleinte azt is érezhetjük, hogy nem költünk nagyobb összegeket a több csemetére, mint akár egyre, hiszen az első után rengeteg babaholmi felhasználható újra és újra:

az uniszex ruhák,
hálózsákok,
a babaágy,
a kád,
a játékok,
a különféle hordozó eszközök, melyek több csemetét is kibírnak, maximum a pelenkáknál érezhetünk egy nagyobb kiadást.

Ám nem lesz ez mindig így – ha a gyerekek felnőnek, már nem feltétlenül lesznek jók a testvérek által „levetett” dolgok.

„Nem mindegy, hogy egynek teszünk félre, vagy háromnak” – vallja Schaub Erika.

„Pont a jelenlegi élethelyzet ad egy komoly üzenetet arra, hogy igenis gondolni kell a jövőre, mert nem tudni, mi lesz velünk pár hónap múlva…

De az elmúlt két év is ezt támasztja alá” – teszi hozzá a műsorvezető, Zubor Rozi. A háromgyermekes anyuka szerint az elmúlt évek, a munkanélküliség, az embert próbáló helyzetek rávilágítottak arra, hogy fontos, hogy legyen megtakarítás, amihez lehet nyúlni, ha baj van.

Gyermekjövő: kell, hogy tudatosak legyünk

A három anyuka abszolút egyetértett abban, hogy ahhoz, hogy félre tudjunk tenni a gyerekek jövőjére, az egyik legfontosabb dolog a tudatosság: az, hogy világosan lássuk, mi a cél, mire kell majd a megtakarítás. Fontos meghallani a magunk körül zajló világot, és a tapasztalatokat bizony át kell forgatni, be kell építeni a saját életünkbe.

Lugosi Dóri szerint az is remek opció, ha a gyermek a szülinapjára nem kap mindenkitől valami apróságot, hanem 1-2 ajándék mellett a megmaradt pénz inkább a számára félretett megtakarításba kerülhet, így felnőttként arra tudja használni a pénzt, amire valóban szüksége van – mert sokszor a századik kisautó tényleg felesleges.

Sokba kerül a külföldi tanulás is

Kutatások szerint az emberek 73%-a már a gyermekvállalás előtt tudja, hogy a leendő gyermekek továbbtanulására szeretne majd megtakarítást – vallja Schaub Erika. A beszélgetésben ugyanis szóba került az is, mennyibe kerül akár még csak egy fél évet külföldön tanulni ösztöndíjjal. Nem meglepő módon a lakhatáson és az iskolán kívül elég sok extra költséggel szükséges számolniuk a szülőknek is. „Félre kell tenni arra, ha bárkivel bármi történik. Ha a munka nem lesz. Ha a 3 kicsi gyerek egyszer nagy lesz. Gondolni kell arra, ha majd ők is kilépnek a nagybetűs életbe, és milyen jó lesz őket úgy elindítani, ahogy engem nem tudtak a szüleim” – teszi hozzá Zubor Rozi.

Továbbtanulás: Külföldi egyetemre szeretne menni a gyerek?

Megtakarítás: fontos előre gondolkodni

Havi szinten mekkora összeget érdemes félretenni? Ez talán az egyik legfontosabb kérdés a beszélgetésben. Erika szerint a legegyszerűbb a hüvelykujjszabály: a jövedelem 10%-át – kivéve a létminimumon élőknek – félre tudjuk tenni anélkül, hogy jelentősen megéreznénk azt az életünkben. Nem a hó végi maradékot kellene eltenni, hanem érdemes először intézni a megtakarítást. „Emellett ha arról akarok gondoskodni, hogy tragédia esetén legyen mihez nyúlni, arra a 3 évi nettó jövedelmünket érdemes belőni a biztosítási összegnek – ez havonta pár ezer forint lesz, viszont jelentős biztonságot ad, és gond esetén igazi segítséget nyújt” – vallja Erika.

Megtakarítás gyerekeknek: érdemes félretenni a jövőjükre

The post Mennyibe kerül ma felnevelni egy gyermeket? És többet? appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés