Az év talán egyik legjobban várt időszaka az, amikor végre eljutunk nyaralni, akár belföldre, akár külföldre, ám a dolog könnyen teherré is válhat, ha túlságosan sokat idegeskedünk a nyaralás előtt, és közben sem tudunk szabadulni attól, hogy mindent belesűrítsünk abba a néhány napba. Pedig a nyaralásnak pont nem erről kellene szólnia – most Kis-Simon Ildikó coach segít abban, hogyan élvezzük ki igazán a vakációt.

Nyaralás hosszú idő után

Veszekedés és konfliktus már az úticél kiválasztása miatt, még egy belföldi nyaralás esetén is, majd újabb stressz az időpontegyeztetés. Végül minden a helyére kerül, de te már indulás előtt hetekkel nagyon feszült vagy, hogy minden megfelelő legyen; a bőröndöt naponta átrámolod, a nyaralás első napján sikerül összeveszni, mert egy órával később indultok, és végül abban a pár napban is azon morgolódsz, milyen programra nem jutott idő…Neked is ismerős ez a történet?

Fontos a rákészülés, de másképp

A nyaralás – akár belföldön, akár külföldön -, de maradhatunk bármilyen utazásnál, amit pihenés céljából tervezünk meg, jó, ha az egész éves hajtás után az ellazulásról, a kikapcsolódásról is szól. Persze nincs szabály arra, hogy kinek milyen vakáció az ideális, hiszen mindannyiunknak más a ritmusa, az igényei, másra vágyik, más kapcsolja ki, de egyértelműen vannak olyan jó tanácsok, amik sokat segíthetnek abban, hogy a nyaralás valóban feltöltsön bennünket ne csak fizikailag, de mentálisan is.

A tervezés időszaka is sokat számít

„A nyaralás már akkor indul, amikor nekiállunk megtervezni. Amikor jóleső érzéssel nézegetjük az úticélokat, a szálláshelyeket, a megfelelő célpontokat egy belföldi nyaralásra, a programokat, és kikérdezzük ismerőseinket, akik jártak már a tervezett helyszínen. Már maga a tény, hogy foglalkozunk vele, izgatottságot okoz, és bizony ez is feltölt bennünket. Még akkor is, ha egy last minute utazásról van szó, az ezzel kapcsolatos intézkedések segítenek a ráhangolódásban, ez pedig gyakorlatilag már az első lépés a feltöltődéshez” – vallja Kis-Simon Ildikó coach.

Fontos, mi az úti cél?

A szakember szerint a nyaralás alatti kikapcsolódást nem az befolyásolja, milyen jellegű utat tervezünk, hiszen mindannyian más életet élünk, másra van szükségünk a kikapcsolódáshoz. Egy több napos városnézés lehet pont olyan pihentető, mint egy vízparton pihenős utazás vagy egy belföldi nyaralás – a lényeg, hogy tudjuk, mik a mi igényeink, mi az, amire vágyunk, és ahhoz mérten alakítsuk ki a vakáció részleteit.

Készülj fel előre: fontosak a kompromisszumok!

„A veszekedés, a vita komoly stresszforrás egy nyaralás alatt, ez pedig gyakrabban előfordul, ha társasággal utazunk el. Erre nem árt időben felkészülni: érdemes már a nyaralás előtt leülni, és az elején átbeszélni, ki mit tervez, mik az igények, ki hogyan képzeli el ezt a pár napot. Illetve azt sem árt tisztázni, hogy egy közös út alatt hogyan lesz lehetőség például énidőre, arra, hogy ha szeretnénk, kicsit külön is lehessen a társaság – sokszor ugyanis erre megvan az igény, csak nem mer senki beszélni róla. Pedig a nyaralás rólunk is kell, hogy szóljon, még akkor is, ha többen indulunk útnak.”

Munka nyaralás közben: minimalizáljuk

A szakember szerint a vakáció alatti munka biztosan nem segít abban, hogy megfelelően kikapcsolódjunk, és az sem, ha egész idő alatt azon kattogunk, vajon mi zajlik a munkahelyen. „Érdemes úgy útnak indulni, hogy tényleg elrendezünk mindent, amit tudunk, elvégezzük a teendőinket, és amennyiben lehet, megoldjuk, hogy ne kelljen feltétlenül elérhetőnek lennünk a szabadság alatt. Ezzel ki is zárhatunk jó pár stresszes helyzetet – illetve azzal is, ha megpróbáljuk minimalizálni az okostelefon használatát nyaralás közben. Ez nem csak azért fontos, hogy még véletlenül se foglalkozzunk a munkahelyi dolgokkal, hanem azért is, mert a hírek olvasása sem feltétlenül tölt el bennünket pozitív gondolatokkal.

Napi egyszer rendben van, ha ránézünk a közösségi felületekre, de ne vegyük el az időt a párunktól, a családunktól, a barátoktól.”

Hasznos a ráhangolódás

„Ha eljött az indulás napja, próbáljunk kicsit lazábbak lenni. Ne az utolsó utáni pillanatban pakoljunk, és ha mégsem indulunk el a tervezett időben, kezeljük kicsit lazábban a dolgot. Ha pedig megérkeztünk a helyszínre, adjunk időt magunknak ahhoz, hogy ráhangolódjunk az új helyre, az új ingerekre – mindegy, hogy külföldön vagy belföldön vagyunk. Ha kiszakadunk a mókuskerékből, idő kell az átállásra, az első napokban pedig hagyjunk erre lehetőséget.

Ne a nyaralás elejére időzítsük a legzsúfoltabb napokat – próbáljuk kiélvezni a dolgokat!”

Hagyd, hogy sodorjon az ár!

„Sokan úgy nyaralnak, hogy muszáj bizonyos dolgokat megnézni, kipróbálni – szerintem inkább adjunk magunk számára lehetőséget, hogy csak úgy, spontán történjenek dolgok, improvizatív módon, kötelezettségek nélkül.Csak azért, mert a listánkon ott van egy program, még nem kell csinálni, ha nincs kedvünk hozzá.

Ne akarjunk másoknak megfelelni – egyszerűen csak töltődjünk úgy, ahogy nekünk tetszik.

Ehhez mindenkinek más kell: pörgés, jóga, meditáció, futás hajnalban, olvasás, a lényeg, hogy lassuljunk le kicsit. Akárhogyan is nézzük, nem az évi 1-2 nyaralás váltja meg a világot, de senkinek sem árt, ha lelassul kicsit, és másként csinálja a dolgokat, mint amilyen a napi rutin.”

Nyaralás: ne engedd, hogy a rossz idő tönkre tegye!

A nyaralást fejben többnyire összekötjük a szikrázó napsütéssel és a kánikulával, de sajnos még a legmelegebb nyári hónapokban is kifoghatunk esős, hűvösebb napokat – amikor bizony borul a program. Nem kérdés, nagyon bosszantó tud lenni, ha át kell gondolni a terveket, ám fontos, hogy ebben is meglássuk a jót. Ma már egy belföldi nyaralás alkalmával is számtalan programlehetőség kínálkozik a nagyobb üdülőhelyeken rossz idő esetére, és persze ilyenkor van igazán időnk az olvasásra, a gasztro-kalandozásokra, a környékbeli múzeumok, kiállítások felkutatására.

Van még egy jó hírünk is: a Generali Biztosító kárpótol rossz idő esetén: 2022. 04.15-től 2022.06.30-ig ingyenes Időjárás-biztosítást adunk minden új, elektronikus kommunikációt választó Házőrző otthon- és életmód-biztosítást kötő ügyfelünknek. A szolgáltatást 2020.06.15 és 08.20. között, belföldi nyaralás esetén lehet igénybe venni: ha ebben az időszakban az előre jelzett időjárástól tartósan hidegebb és esősebb lesz az időjárás legalább 3 napig, akkor automatikusan, bejelentés nélkül megfizeti a biztosító a biztosítási összeget az ügyfélnek.

The post Tippek, ha nyaralás alatt pótolnál be minden pihenést appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés