Bár sokan nem gondolnák – elsősorban a halállal kapcsolatos általános társadalmi tabuk miatt –, de bizony az öngondoskodáshoz tartozik az is, hogy előre felkészülünk saját öregkorunkra és elmúlásunkra, illetve az ezekkel járó költségekre egyaránt. Különösen aktuális ez mostani kiszámíthatatlan, gyakran aggasztó körülményekkel teli világunkban. Az infláció, valamint az üzemanyag-, és energiaválság okozta árnövekedés ugyanis a temetkezési szektort sem kíméli.

Idősgondozás: érdemes foglalkozni a témával

Az idősgondozás, az időskori betegség, és még inkább a halál, az elmúlás az élet elkerülhetetlen velejárója, ennek ellenére, ha nagy ritkán beszélünk is róla, akkor azt félve, óvatoskodva tesszük meg.

A téma tabusítása nem csak a gyász feldolgozását nehezíti meg,

de sokszor azt is megakadályozza, hogy tudatosan, előre tervezve tekintsünk családtagjaink, vagy akár saját elmúlásunkra.

Az idősgondozás-, és ápolás, valamint egy temetés kiadásai nem mindennapos témák, így gyakran csak akkor szembesülünk azzal, mekkora költségvonzattal jár ezek megszervezése, mikor már élesben szükséges foglalkozni vele.

Ez azért is lehet különösen nehéz, mert ebben az időszakban súlyos lelki terhekkel is meg kell küzdenünk. Ha igyekszünk tudatosan előre tervezni erre az esetre is, akkor érdemes megfontolni ilyen irányú megtakarítást és biztosítás megkötését.

Öngondoskodás időskorra pénztári megtakarítással

Az öregedéssel sajnálatos módon sokszor elkerülhetetlenül együtt jár a fokozatos fizikai és számos esetben a szellemi leépülés, ami akár azt is magával hozhatja, hogy rendszeres vagy akár folyamatos ápolásra, idősgondozásra lesz szükség. Ennek biztosítása a család és a hozzátartozók számára nem csak lelki és logisztikai, de anyagi nehézségeket is okozhat.

Magán idősgondozás

A magán idősgondozásra ma már rengeteg lehetőség van hazánkban is – legyen szó

heti,
napi rendszerességű vagy akár
24 órás látogatási, idősgondozási, otthonápolási szolgáltatásokról, esetleg
idősotthonba történő költözésről.

A magán idősgondozási szolgáltatásoknak viszont jelentős és rendszeres költségvonzata van, az anyagiak előteremtése pedig súlyos nehézségeket jelenthet mind a gondozásra szoruló idős ember, mind pedig a hozzátartozók számára. Ma már azonban van lehetőség előre felkészülni egy ilyen helyzetre is.

A Generali Egészség- és Önsegélyező pénztár szolgáltatásai számos kiegészítő lehetőséget biztosítanak a tagok számára, akik tudatosan készülnének a jövőre és annak anyagi kihívásaira. A szolgáltatások közt szerepel többek között rokkantsági járadék és ápolási díj kiegészítése, idősgondozás támogatása, valamint temetési szolgáltatás is, amelyre időben történő megtakarítással anyagilag fel lehet készülni.

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


A tagoknak az önsegélyező pénztári szolgáltatások keretében lehetőségük van a rokkantsági járadék vagy ápolási díj összegét igényelni az egyéni számlájuk terhére; az idősgondozási támogatás pedig arra teremt lehetőséget, hogy a tag (vagy a közeli hozzátartozója) gondozási, ápolási intézményben történő elhelyezésének díját (vagy annak egy részét)  elszámolja a pénztári számla terhére.

A temetési szolgáltatás a búcsúztatás díjainak finanszírozásában nyújthat segítséget.

A pénztártagok egyéni és a munkáltató által teljesített rendszeres vagy eseti tagdíjbefizetéseikre, munkáltató támogatások összege után 20% adókedvezményt vehetnek igénybe, melynek mértéke éves szinten maximum 150.000 Ft lehet. A visszaigényelt adókedvezmény az egyéni számlán 100%-ban (költség levonás nélkül) jóváírásra kerül, ezzel is növelve a következő évben az egészségpénztárban a felhasználható összeget.

Méltó búcsú – busás áron

Bár a temetkezés sosem volt olcsó, szeretteink méltó elbúcsúztatása, mely a gyászfeldolgozáshoz is nagymértékben hozzájárul, mindannyiunk számára rendkívül fontos és jelentős esemény. Így központi kérdéssé válik, hogy képesek leszünk-e szükség esetén előteremteni a temetéshez szükséges költségeket.

A Központi Statisztikai Hivatal 2022. szeptemberi adatai szerint egy koporsós temetés átlagosan 336.000 forintba, a hamvasztásos temetés 239.000 forintba került. Ám a fővárosban és környékén ezek a számok jelentősen magasabbak: közel egymillió forintba is kerülhet egy hagyományos koporsós temetés.

A 2018-as árakkal való összehasonlítása alapján a KSH szerint

négy év alatt csaknem több mint 40 százalékkal emelkedett a temetés ára.

A hamvasztás költségei például az energiaárak emelkedése miatt, az élővirág – mint a mindenszenteken és halottak napján igen népszerű krizantém – ára az üzemanyag-drágulás és a növekvő beszerzési költségek miatt nőttek számottevően, már az idén. A Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete 2023. januárjától pedig további áremelkedésre számít.

A méltó búcsúsztatás megszervezése tehát nem csak lelkileg, de anyagilag is kimerítő lehet a hozzátartozók számára, de szerencsére ma már a pénzügyi teher enyhítését célzó szolgáltatások is elérhetők. A Generali pénztár önsegélyező pénztári szolgáltatásai keretében például van lehetőség temetési támogatás igénylésére is: az eseti szolgáltatás során a Pénztár a pénztártag, vagy közeli hozzátartozójának halála esetén nyújthat szolgáltatást a pénztári számla terhére.

Életbiztosítás: csökkentsük a búcsúztatás anyagi terhét 

Ha mi magunk szeretnénk időskorunkra, majd saját elmúlásunkra tudatosan felkészülni, hogy szeretteink, gyermekeink, unokáink vállát ne nyomja az idősgondozás és a temetés anyagi vonzatának terhe, ma már erre is van lehetőségünk. Ilyen például a Generali Nyugalom Plusz életbiztosítás.

Ennek a biztosítástípusnak számos előnye van – többek között például nem része a hagyatéknak, így, ha a biztosítást kötő személy név szerint megjelöli a kedvezményezett(ek)et, akkor nem kell a gyakran hosszasan elhúzódó hagyatéki eljárás befejezéséig várni a kifizetésre. Emellett a kedvezményezettnek a kifizetett összeg után öröklési illetéket sem kell fizetnie, valamint a biztosítási védelem a biztosított élet végéig tart, 85 éves kor után díjfizetési kötelezettség nélkül.

A szerződéskötés egyszerű, mivel nincs szükség egészségi kockázatelbírálásra.

Az adott, egyéni igényeknek megfelelően tízféle biztosítási összeg közül lehet választani 300.000 forint és 1.200.000 forint között. Balesetből eredő halál esetén a választott biztosítási összeg 150%-át fizeti ki a biztosító.

A Nyugalom Plusz életbiztosítás mellé kiegészítő balesetbiztosításokat is lehet választani. A biztosítási összeg nagyságától függően díjmentes asszisztencia szolgáltatásokat is igénybe lehet venni. Házastársak és élettársak részére egyidejűleg megkötött biztosítások esetén családi kedvezményként a második szerződésre 5% díjkedvezmény jár.

Sajnos akármilyen nehéz is, egy ponton mindannyiunknak el kell fogadni, hogy az öregedés, az időskori nehézségek, illetve a halál elkerülhetetlen részei az életnek. Elfogadása esetén pedig lehetőségünk nyílik arra, hogy tudatosan, felkészülten, előrelátóan tervezzünk és gondoljunk előre az életünk végi kiadásokra is.

További, részletes információk és feltételek az alábbi oldalakon érhető el:

A Generali Egészség- és Önsegélyező pénztári szolgáltatások és Generali Nyugalom Plusz életbiztosítás.

The post Az időskori és kegyeleti célú öngondoskodás elkerülhetetlen appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés