Mire érdemes odafigyelni a nyaralás előtt az utasbiztosítás megkötésekor? Mi a teendő baj esetén, ha gyerekkel utazunk? Biztosított a házi kedvencünk, ha őt is magunkkal visszük? Mire használható az Európai Egészségbiztosítási Kártya? Elegendő a bank/hitelkártyánkhoz kapcsolódó utasbiztosítás? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ az EUB segítségével.

Írásunk tájékoztató jellegű, a pontos szolgáltatásokat az aktuális biztosítási feltételek tartalmazzák.

Mire elég a bankkártyához/hitelkártyához kapcsolódó utasbiztosítás?

A legtöbb dombornyomott bankkártyához automatikusan vagy választható módon jár valamilyen utasbiztosítás – de elég az így megszerzett biztosítás például nyaralás előtt? A válasz nem egyértelmű –

a legjobban akkor járunk, ha útra kelés előtt utánajárunk a szolgáltatásoknak,

mert nagy eltérések tapasztalhatók a kártyákhoz kínált utasbiztosítások között.

Kétségtelen, hogy vannak közöttük nagyszerű termékek is, ám ezek jellemzően csak a felsőkategóriás banki ügyfelek számára elérhetőek, míg a legtöbb bankkártyás utasbiztosítás nem nyújt megfelelő fedezetet egy Európán kívüli, például amerikai, kanadai vagy izraeli egészségügyi ellátáshoz.

Sajnos az a tapasztalat, hogy az ügyfelek sokszor megelégednek azzal a tudattal, hogy van bankkártyás utasbiztosításuk, de nem tudják, mi a segélyvonal hívószáma, és azzal sincsenek tisztában, hogy a bank bármikor cserélheti a biztosítási terméket, így változhatnak a kínált szolgáltatások, a limitek, sőt akár a szolgáltatások mögött álló biztosító is. A legtöbb esetben tehát elmondható, hogy

érdemes külön utasbiztosítást kötni a bankkártyás utasbiztosítás mellé.

Vegyünk egy példát:

Komolyabb probléma esetén, csak bankkártyás utasbiztosítás esetén a hazaszállítás költsége jellemzően limitált, ami speciális esetekben (pl. távoli repülős hazaszállítások, mentőrepülős szállítások) nem fedezi a tényleges költségeket.

Az EUB viszont terméktípustól függően limit nélkül vállalja a beteg vagy sérült biztosított hazaszállítását, akár mentőrepülőgéppel is.

Mire használható az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK)?

Az uniós szabályok lehetővé teszik, hogy a magyar utazók a magyarországi kötelező egészségbiztosításuk terhére vegyék igénybe az orvosilag szükséges egészségügyi szolgáltatásokat az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, amennyiben rendelkeznek az OEP-nél ingyenesen kiváltható EEK-val.

Tévhit azonban, hogy az EEK-val teljes biztonságban tudhatjuk magunkat

– vannak ugyanis lényeges különbségek a kártya és az utasbiztosítás szolgáltatásai között.

Az egyik ilyen például az, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártyával csak szerződött szolgáltatóhoz lehet fordulni,

az EUB utasbiztosításával viszont a magánellátás is igénybe vehető.

Ez különösen lényeges akkor, amikor például szigeteken lévő nyaralóhelyre utazunk, melyeken jellemzően csak magánellátók vannak állami intézmények helyett. Lényeges szempont, hogy az EEK semmilyen esetben nem fedezi a hazaszállítás költségeit, pedig ez többszázezer forintnál kezdődik, és akár milliós tétel is lehet.

Lopás esetén is hasznos az utasbiztosítás: míg az EEK nem tartalmaz poggyászbiztosítást, az utasbiztosítás igen, amely terméktípustól és kiegészítőtől függően sporteszközökre is védelmet nyújt. Ez kiemelten fontos, hiszen a népszerű nyaralóhelyeken gyakran előfordul lopás vagy betörés, de akár egy balesetben is megsérülhet a ruházatunk vagy a felszerelésünk.

Ezekre figyelj a nyaralás előtt az utasbiztosítás megkötésekor

Van egy általános szabály az utasbiztosítás kiválasztásánál: érdemes megnézni, hogy hova, mivel, milyen céllal, mennyire időre utazunk.

Hova?

Vannak országok (pl. USA), ahol nagyon drága az egészségügyi ellátás; egzotikus helyszíneken, szigeteken gyakran csak magánellátó intézmények vannak, amelyek szintén drágábbak, ezért ilyen úti céloknál érdemes magasabb fedezetet tartalmazó utasbiztosítást választani.

Mivel?

Az utazás módjától függően repülős, autós, hajós kiegészítő biztosítás kötése javasolt, mert ezek speciálisan ezeken az utazásokon előforduló káresetre nyújtanak fedezetet.

Cél?

Üzleti út, extrém sport, városnézés vagy csak parton ücsörgés? Ezek nyilvánvalóan más-más kockázatot rejtenek magukban, így fontos őket figyelembe venni a biztosítás megkötésekor.

Idő?

Minél hosszabb időt töltünk külföldön, minél többször váltunk helyszínt (körutazás), annál nagyobb valószínűséggel fordulhat elő például egy betegség.

Ezen felül minden más egyéni mérlegelés kérdése; ki, mitől tart, milyen védelem a fontos neki, mennyi az az összeg, amit rá tud szánni a kötésre.

Egy biztos:

az utasbiztosítás költségén nem szabad spórolni,

mert már egy egynapos, szomszédos országba történő kiruccanás során is egészen komoly káresetek történhetnek.

Utazás gyerekkel: mikor is fontos az utasbiztosítás?

A gyerekkel utazás során sok szülő számára talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy baj esetén mi a teendő, illetve lényeges az is, eltér -e a gyerekek számára köthető utasbiztosítások díja a felnőttekétől.

Ez utóbbi kérdésre igen a válasz: az EUB-nál van gyermekkedvezmény – a díjkedvezmény mértéke 50 %. A díjkedvezmény a kockázatviselés első napján 18. évet még be nem töltött gyermekek részére vehető igénybe, és ilyenkor ők az” Egészségügyi segítségnyújtás és biztosítás” fejezetben leírt szolgáltatások kivételével legfeljebb a biztosítási összegek 50 %-ára jogosultak.

Az EUB termékei tartalmaznak Gyermek hazaszállítás (ezen belül indokolt szállásköltség max. € 100 /fő/éjszaka) szolgáltatást, amelyre akkor lehet szükség, ha a biztosított sürgősségi kórházi ellátása miatt a 16 év aluli gyermek egyedül maradna külföldön.

Nem kifejezetten gyerek-specifikus szolgáltatás, de fontos lehet az Utastárs szállásköltségeinek térítése a biztosított kórházi tartózkodása alatt (max. 7 éj), illetve a beteglátogatás szolgáltatás, hiszen ha a gyermek külföldön kórházba kerül, nyilván ott akarnak lenni mellett a szülők.

Köthető biztosítás a házi kedvencünkre is?

Sokak számára elsődleges cél a nyaralás célpontjának kiválasztásakor, hogy házi kedvencüket is magukkal vihessék a várva várt pihenésre. Szerencsére nekik sem kell aggódniuk a biztosítás miatt: az EUB magasabb kategóriájú termékei tartalmaznak kisállat-biztosítást arra az esetre, ha a kedvencünket baleset éri, de a komolyabb balesetekre, betegségekre érdemes külön biztosítást is kötni.

Esetek, amikor nem nyújt fedezetet az utasbiztosítás

Vannak esetek, amikor az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet – a kizárásokat a biztosítási feltételek részletesen tartalmazzák, ám néhány példát érdemes megemlíteni az ilyen helyzetekre.

Nem fedezi a biztosítás azon eseményeket, amelyek oka egészben vagy részben:

járványügyi intézkedések,
kóros elmeállapot,
háború,
a Biztosított öngyilkossága, gyógyszer-, alkohol- vagy drog- befolyásoltsága.

A Biztosító kockázatviselése nem terjed ki olyan megbetegedésre, balesetre  sem, amelynek oka egészben vagy részben a kockázatviselés kezdete előtt fennálló egészségi állapot.  

Teendők, amikről érdemes nem elfeledkezni utazás előtt

Akármekkora is a zűrzavar indulás előtt, nem árt, ha gondolunk olyasmikre is, mint például legalább egy otthon maradónak megadni a biztosításunk adatait.

Emellett nagyon lényeges, hogy nálunk legyen a biztosítási kötvény száma és az EUB-Assistance telefonszáma, hogy a biztosítási esemény bekövetkezését követően lehetőleg azonnal, de legfeljebb 24 órán belül hívhassuk az EUB-Assistance segélyhívó telefonszámát, feltéve, hogy a bejelentés objektív lehetősége fennáll.

Akadályoztatás esetén az akadály elhárultát követően haladéktalanul meg kell tenni a bejelentést, hogy a kárral kapcsolatos minden lényeges körülmény megismerhető legyen. Erre azért van szükség, mert az EUB-Assistance annál gyorsabban és hatékonyabban tud segíteni, minél előbb értesül a káresetről.

Írásunk tájékoztató jellegű, a pontos szolgáltatásokat az aktuális biztosítási feltételek tartalmazzák.

 

The post 7 dolog, amit tudni érdemes az utasbiztosításokról appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés