Utazásra készülsz a babavárás alatt? Szerencsére semmiről sem kell lemondanod a kis pocaklakó miatt, viszont érdemes kicsit jobban odafigyelned a biztonságodra, vagyis biztonságotokra. Ennek megfelelően indulás előtt mindig érdemes utasbiztosítást kötni és tájékozódni előre ennek a feltételeiről. Tudj meg többet az utasbiztosítás kismamáknak kisokosunkból. 

Utazás: Miért fontos az utasbiztosítás?

Ki ne szeretne utazni? Tulajdonképpen mindegy is, hogy milyen messze és hová utazol el, hiszen ez az élmény mindig tartogat valami újat, ismeretlent. Azonban, mint mindennek, a kiruccanásnak is vannak veszélyei, kockázatai, amelyek alaposan megnehezíthetik az életedet.

Mondjuk útközben lerobban az autód, repülős utad alakalmával elveszik, esetleg megsérül a csomagod, betegség miatt hamarabb haza kell jönnöd a nyaralásról vagy éppen csak megfájdul a fogad. Ezekben és még sok más esetben is a

segítségedre lehet egy utasbiztosítás,

így lehetőség szerint ne ezen spórolj, ha nyaralni indulsz.

Az utazás magában foglalja a betegségek, balesetek vagy más váratlan események kockázatát. Azonban ezek jelentős része megelőzhető, ha indulás előtt kicsit utána olvasol az úticélodnak, gondoskodsz pl. a megfelelő védőoltásokról, összeállítasz egy elsősegélycsomagot és persze megkötöd az utasbiztosításodat.

Utasbiztosítás röviden

Maga a kifejezés biztosan ismerős már neked, hiszen ez az egyik legelterjedtebb biztosítási forma. Ma már könnyen és

egyszerűen megkötheted utasbiztosításodat, néhány perc alatt akár online is.

Ez az a biztosítás, amely anyagi védelmet nyújt számodra az utazásaid során rád leselkedő veszélyekkel szemben.

Segítségedre lehet olyan esetekben, melyeket egyedül nehezen vagy egyáltalán nem tudnál megoldani, ugyanis az utasbiztosítás egyik legfontosabb jellemzője az asszisztencia szolgáltatás: ha külföldön bajba kerülsz, és bejelented az esetet a 0-24 elérhető segélyvonalon, a segélyszolgálat az eset jellegének megfelelően felveszi a kapcsolatot azzal a szolgáltatóval, aki a helyszínen a leghatékonyabban tudja orvosolni a problémádat.

Utasbiztosítás kismamáknak: Várandós utazási kisokos

Állapotosan sem kell lemondanod a kalandokról, így az utazásról sem. Ugyan más feltételekkel, de

kisbabáddal a pocakodban is köthetsz utasbiztosítást.

Vegyük például az EUB feltételeit, ahol a biztosító a terhesség 24. hetéig vállal szolgáltatást a terhességgel összefüggő sürgősségi orvosi ellátásokra. Azért csak eddig, mert az utasbiztosítás az említett időpontig az anya orvosi ellátására terjed ki, de egy esetleges koraszülés esetében nem fedezi a megszületett gyermek ápolását.

Koraszülésnél ugyanis tovább bonyolódik a helyzet, hiszen ebben az esetben a koraszülött babáknak általában több hétig a koraszülött osztályon kell maradniuk, miközben nemcsak az ellátásuk, hanem a szülők elszállásolása, valamint utazási költségeik is mind a családot terhelik. A koraszülöttek ugyanis még hetekig nincsenek olyan állapotban, hogy hazavihessék őket.

Másrészt a terhesség utolsó heteire sem nyújthat fedezetet egy utasbiztosítás, mivel az utolsó pár hétben a szülés bekövetkezése már nem véletlenszerű esemény, ennek finanszírozását pedig nem lehet egy váratlan sürgősségi ellátások alapján árazott biztosítási terméktől elvárni. Ellenkező esetben túlságosan drága lenne a termék az utazók számára.

Az utasbiztosítások továbbá nem nyújtanak fedezetet általános terhesgondozásra és terhességi rutinvizsgálatokra, csecsemőgondozásra sem.

Utasbiztosítás kismamáknak: Kizárások előfordulhatnak

Azt is meg kell említeni, hogy bizonyos körülmények mellett a biztosító nem vállal kockázatot.

Így az általános kizárások között szerepel, hogy az EUB kockázatviselése nem terjed ki olyan megbetegedésekre, balesetekre, amelyek oka egészben vagy részben a kockázatviselés kezdete előtt fennálló egészségi állapot miatt következik be, mint pl. veszélyeztetett terhesség esetén a biztosítás nem nyújt fedezetet az ezzel kapcsolatos sürgősségi ellátásokra.

Utazás terhesen: Az orvos szava dönt!

Mindezek tudatában még nem kell, hogy elmenjen a kedved az utazástól. Azt fontos kihangsúlyozni, hogy ezek a feltételek mindig a legrosszabb lehetőségekre készülnek fel, azok bekövetkezését veszik alapul. Tehát az EUB a fenti korlátozásain kívül mást nem határol be a terhességre vonatkozóan.

Minden utazás előtt érdemes azonban felkeresned kezelőorvosodat is,

mert elsősorban az ő javaslata az irányadó.

Az egyes konzultációkról, vizsgálatokról kapott dokumentumokat is érdemes magaddal vinned az utazásra. Ugyan az EUB nem kér be orvosi papírokat az utasbiztosítás megkötésekor, mégis célszerű ezeket magadnál tartani azért, hogy probléma esetén a helyi egészségügyi szervezet is rálásson korábbi vizsgálataid eredményeire. Hiszen a biztosító is a helyi ellátóval egyeztet a költségekkel kapcsolatban.

Babymoon az új trend?

Egyre több gyermeket váró párt ér el ez az új hullám, ami nem is olyan meglepő. Egyfajta kapuzárási pánik alakulhat ki rajtad és a párodon, miután a kéretlen jótanácsok bogarat ültettek a füledbe:  „Pihenj sokat, használd ki még ezt a kis időt, mert a következő években nem lesz rá lehetőséged!”

Az Amerikából indult kifejezés a „honeymoon” és a „baby” szavak keresztezéséből jött létre.

A világ nyugati részén egyre inkább teret hódít a pocakos mézeshetek ötlete,

amelyre már egy teljes iparág épült. A generációváltás alatt jobban fellazultak az általános normák, így ma már strandokon, az utcán vagy címlapokon is találkozhatsz magukat kevésbé rejtegető pocakos kismamákkal és a róluk készült fényképekkel. Hiszen nincs ebben semmi szégyellnivaló.

Ugyanakkor

ezt a nyaralást érdemes a második trimeszterre időzítened (18-24. hét),

amikor már nem émelyegsz a reggeli rosszullétektől, kicsit jobban is érzed magad a bőrödben és végre elmondhatod a jó hírt a családodnak, barátaidnak is, mert túlvagytok az első 12 héten. Pont ezért ez az utazás talán a legjobb alkalom arra, hogy a párod is kiszakadjon a munkából és kettesben eltöltsetek egy kis időt még a baba érkezése előtt.

Akár autóval, vonattal vagy repülővel utazol, legalább kétóránként érdemes felállnod és megmozgatnod egy kicsit a lábadat.

Az utazás alatt pedig végig biztonságban érezheted magad, hiszen zsebedben az utasbiztosításod is. Bármelyik megoldást választhatod, mert az EUB esetében nincs kizárás a közlekedési eszközzel kapcsolatban.

Ugyanakkor nem célszerű állapotosan olyan járművel utazni, amellyel a közlekedés adott körülmények között fokozott balesetveszéllyel járhat (pl. jetski, quad). Ebben az esetben szerencsére nem korlátoznak be téged, de mindig érdemes körültekintően eljárnod, bármilyen utazásról is legyen szó.

The post Utasbiztosítás kismamáknak: milyen feltételekkel utazhatsz? appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés