Lassan véget ér a nyár, ám évek óta kitolódik a nyaralási szezon az őszi hónapokra is. Ha még előtted áll a vakáció, érdemes alaposan átgondolni, milyen biztosítással vágsz neki az utazásnak. Hiszen váratlan események mindig történhetnek: egy kellemetlen baleset vagy eltűnt poggyász sajnos sokat ronthat a tökéletesen megtervezett vakáción. Az Europ Assistance segítségével most körbejártuk, mire érdemes kiemelten figyelni, ha biztosítást kötünk a nyaralás előtt.

Egyre többet utazunk szeptemberben is

Az Europ Assistance adatai szerint látványosan megugrott az utazások száma az elmúlt időszakban: míg 2021-ben az összes hozzájuk beérkező bejelentés mindössze 4 százaléka történt utazás alkalmával, 2022-ben ez a szám már 10 százalékra emelkedett.

Az utazással kapcsolatos bejelentések 55 százaléka mindkét évben a nyári időszakban történt, idén pedig még erősebb utazási kedvre számít a cégcsoport, ami a tavalyi tapasztalatok alapján még a szeptemberi időszakra is kiterjed majd.

2022-ben a bejelentett esetek nagy százaléka tengerpartra történő autós utazáskor következett be – Görögország, Horvátország, Bulgária volt a célpontok között az élmezőnyben. A repülős utak tekintetében pedig Egyiptom népszerűsége kezdett megnövekedni az utóbbi években.

Utasbiztosítás nyaraláshoz: ne hagyjuk az utolsó pillanatra!

Mikor érdemes megkötni nyaralás előtt az utasbiztosítást? Ha teheted,

napokkal az utazás megkezdése előtt kösd meg

saját magad és a család számára az utasbiztosítást, mert egyes biztosítók külföldről kötve ezt már nem fogadják el érvényesnek.

Emellett közvetlenül az indulás előtt általában már nagy a kapkodás, nehéz sok mindent észben tartani, pláne, ha többen utaztok, így érdemes nem a legutolsó pillanatra hagyni az utasbiztosítás megkötését.

Nem mindegy, milyen biztosítást kötsz!

Érdemes alaposan átgondolni, milyen utasbiztosítás mellett teszed le a voksodat – itt a

cél az, hogy megtaláld azt a biztosítást, ami a te utazásodhoz a legjobban passzol.

Például, ha a nyaralás alatt a vízi sportokat is szeretnéd kipróbálni, akkor érdemes azokra is érvényes utasbiztosítást kötni. De olyan variáció is lehetséges, hogy a célország függvényében kötöd meg szerződésedet.

Utasbiztosítás nyaraláshoz: Fontosak a kiegészítő biztosítások

Mielőtt megkötöd az utasbiztosítást, érdemes alaposan átnézni a kiegészítő biztosításokat is: jó, ha tudod, hogy létezik autóra köthető kiegészítő biztosítás, illetve repülővel utazás esetén van légipoggyászra is kiterjedő biztosítás.

Kivédhetők a leggyakoribb káresetek a nyaralás alatt?

Az Europ Assistance adatai szerint a leggyakoribb nyári káresetek közé tartozik a gyomorrontás, a napszúrás, vagy az olyan esetek, amikor a tengerben megvágjuk a lábunkat. Ezek részben kivédhetőek megfelelő felkészüléssel.

 A gyomorrontásra nem lehet felkészülni, arra azonban érdemes figyelni, hogy nyers tojást, romlandó vagy több napos ételt lehetőleg csak nagy odafigyeléssel fogyassz a nyaralás alatt. Ha érzékeny a gyomrod, érdemes probiotikumot is szedni az utazás alkalmával.
 A 2-3 napig tartó légúti vagy lázas panaszokkal járó egyszerűbb megbetegedéseket sem lehet kivédeni, ám a megfelelő vitaminfogyasztással és sok folyadékkal akár enyhíthetsz is a tüneteken.
A kisebb balesetek is gyakoriak a nyaralások alatt – például papucsban lábujjak sérülése, megbotlás, elesés esetén karok, lábak sérülése – ilyenkor gyakran rongálódhatnak meg személyes tárgyak is pl. értékes napszemüvegek, mobiltelefonok – ezekre az esetekre is jó, ha van biztosítás.
A napszúrás, a hőguta, a leégés is gyakran előfordulnak nyaraláskor – ezek a problémák valóban megelőzhetők a naptejek megfelelő és gyakori használatával, illetve a megfelelő ruházat viselésével. Jó, ha vannak nálunk világos, könnyű anyagok, szalmakalap, baseball sapka… – amik a tengerparton kiváló szolgálatot tesznek a tűző nap ellen.
A talp sérülése a tengerben is gyakori az utazások alkalmával – érdemes már itthonról vízi cipőt csomagolni a bőröndbe, ami nagyon jól jön a kagylók, tengeri sünök okozta vágások, szúrások ellen.

Utasbiztosítás nyaraláshoz: komoly segítség

Az utasbiztosítás megléte elemi fontosságú az utazás alkalmával, erre példa akár a következő történet, amelyet a Europ Assistance osztott meg az elmúlt időszakból – amely egy egzotikus nyaralás alkalmával történt:

“Az ügyfél tünetei idén tavasszal féloldali bénulással, gyengeséggel kezdődtek, ekkor érkezett tőlük a bejelentés. Az ügyfél egy több gyerekes társasággal utazott a tengerentúlra, a gyerekek a társaság többi részével néhány nappal később hazautaztak. Másnap délután értesültünk, hogy ügyfél állapota romlásnak indult és mesterséges kómába helyezték. Az orvosok egyértelműen az azonnali hazaszállítást javasolták, mivel ott nem tudták megműteni. Az ügyfél állapota kritikus volt, a mentőrepülőn az intenzív osztályos ápolással megegyező szintű ellátást tudtak neki biztosítani. 36 órán belül a beteget már egy hosszú repülőutat követően Budapesten egy fővárosi intézmény orvosai fogadták.”

De előfordult olyan eset is, amikor egy nem éppen szokványos helyről kellett segítséget kérni:

„Szerencsétlen véletlenek sorozata vezetett ahhoz, hogy külföldön tartózkodó ügyfelünket megcsípte egy méh, ami súlyos allergiás reakciót váltott ki belőle, majd ekkor elvesztette eszméletét és kiesett a kamionja fülkéjéből. Hosszadalmas kórházi kezelés után a Europ Assistance csapata megkezdte a hazaszállítása megszervezését. A segítségnyújtás szervezését nehezítette, hogy Fehéroroszország és Litvánia határán szükségállapot áll fenn, ami ellehetetlenítette a vízumengedélyek megszerzését. Csapatunk áthidalta ezeket az akadályokat, a beteget végül a litván-fehérorosz határig helyi mentő szállította, a határátkelő litván oldalán pedig már magyar mentő várakozott.”

Érdemes tehát alaposan mérlegelni minden szempontot az utasbiztosításunk megkötése előtt, hiszen sokkal jobb abban a tudatban tölteni a vakációt, hogy egy abszolút nem várt esemény bekövetkezésekor is biztonságban tudhatjuk magunkat és családunkat.

The post Utasbiztosítás: teendők, amikre sokan nem gondolnak appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés